Duyu Bütünleme Terapisi

Duyu bütünleme terapisi daha çok çocuklarda uygulanan veya çocukluktan uygulanmaya başlanan terapilerdir. Bireyde bulunan beş duyunun, normal ve doğal seviyede işlevini yapmasını sağlamak için bu terapiler kullanılır. Bunlar en küçük olaylarla bile anlaşılabilir ve iyileştirme yolunda ilerlenebilir. Mesela bireye en ufak bir komut verilmesi, yerden şu eşyayı al gibi; duyu bütünlemesi normal düzeyde olan insanlar için bu her ne kadar basit bir komut gibi gözükse de duyu bütünlemesi doğal seviyesinde olmayanlar için oldukça karmaşık bir komuttur.

Siz hiç tereddüt etmeden belki de birkaç saniye içinde bu komutu anlama ve yerine getirme olarak hiç zorluk çekmeden tamamlayacaksınız. Fakat duyu bütünleme terapisi uygulanan yani bu konuda zorluk çeken bireyler için  verilen komutun önce cümle olarak algılanması ve cümleyi anlaması, cümle içindeki nesneyi seçip etrafında onu algılayıp seçmesi, o bulduğu nesneyi almayı planlaması, vücut uzuvlarını bulunduğu ve yapacak olduğu eyleme göre ayarlamaya çalışması ve en son ise komutu gerçekleştirmesidir. Duyu bütünleme terapisi bireyde bulunan bu aksama, yavaşlık, algılamadaki sorunları çözmek için kullanılan bir uygulamadır.

Duyu Bütünleme Bozukluğu Nedir ?

Duyu bütünleme bozukluğu kısaca normal düzeyde olması gereken anlama yetilerinin işlevlerini tam olarak yerine getirememesidir Beş duyulardan birinde ya da birkaçında meydana gelen anlamada ve uygulamada ortaya çıkan bozukluktur. Koordinasyonda sıkıntı yaşarlar.

Duyu Bütünleme Süreci (Fiziksel ve Motor Gelişimin Duyusal Bütünlemesi)

Duyu bütünleme süreci:

1.Duyusal Kayıt: Vücudum bir yere dokundu. Fiziksel algılama.

2. Odak ve Dikkat: Vücudumun değdiği yer soğuk. Duyusal algılama.

3. İfade / Yorum: Vücudum üşüyebilir.

4.Cevabın Planlanması: Vücudumu uzaklaştırmam lazım.

5.Cevap / Tepki: Vücudun uzaklaştırılması. Şeklinde örneklendirilebilir.